Zo uit het atelier

Op deze pagina presenteert Studio Veldmuis een aantal bevriende Makers en hun werk. Werk dat aansluit bij de filosofie van Studio Veldmuis en dus op de natuur is geïnspireerd wat betreft het materiaalgebruik of de boodschap - en het liefst natuurlijk allebei.


inez en france

Inez en France

Haar collages zijn voortgekomen uit haar liefde voor verhalen. Van het reizend verhalen theater uit Japan, de Kamishibai, tot verhalen van oude Franse dametjes uit het dorp waar ze woont.

Inez heeft een groot hart en geniet dan ook van mensen en hun verhalen uit alle windstreken. Deze verhalen gaan over het leven van alledag en door de verrassende manier waarop Inez deze verhalen uitbeeldt maakt ze het alledaagse heel bijzonder.

Luister hier naar de verhalen bij de collages die nu in de studio te zien zijn:

"Zo geel als de zon"


"En ik dan?"


"De vis die verhuizen wilde"


"Wie niet weg is, is gezien"

Saskia Obdeijn

Saskia Obdeijn

Mijn naam is Saskia Obdeijn (1981) Na het afronden van de Pabo in Deventer ben ik als kunstenaar opgeleid aan ArtEZ in Zwolle, richting Illustratie(2007). Mijn atelier bevindt zich in de Proeflokalen in Zutphen, Vispoortplein 16.

Ik maak figuratieve schilderijen en collages en portretten in opdracht. Daarnaast onderzoek ik graag andere methoden zoals hoogdruk en sjabloondruk. Ik word geïnspireerd door de natuur, zoals de seizoenen, bomen en bladeren. En het moederschap inspireert mij tot veel ouder-kind-schilderijen en illustraties.

Ik houd me bezig met het samenspel tussen vorm, licht en kleur, waarbij ik het werk graag rijker van kleur maak, maar een realistische weergave in het achterhoofd houd.

Naast het schilderen ben ik ook bezig met het bedrukken en beschilderen van stukjes hout, oa huisjes. Deze kunst op hout maak ik in samenwerking met mijn vader Gerard.

Ik geef workshops op maat voor grote en kleine groepen. O.a. portrettekenen, collages maken en schildertechnieken. Ik geef schildercursussen, tekencursussen, portretcursussen en cursussen met druktechnieken. Voor de mogelijkheden kun je terecht op mijn website.

www.saskiaobdeijn.nl

Gitta Polak

Gitta Polak

Het begon allemaal meer dan 10 jaar geleden toen mijn vader, ook fotograaf, overleed en ik een een camera kocht. Wat begon als een onderzoek en soort therapie, eindigde in een passie en mijn professie en een nieuwe richting in mijn leven.

Kunst en de natuur zijn als honing voor de ziel, een leven zonder kan ik me niet voorstellen. “I need to create like I need the air to breath.”

Kunst in huis, is elke dag kijken naar iets waar je blij van wordt!
Met kunst in het interieur creëer je een huis met stijl en een persoonlijke finishing touch. Het geeft je interieur een ziel.
Mijn werk in opdracht gaat vaak over het vertellen van persoonlijke verhalen en het maken van tastbare herinneringen.

Voor meer informatie: www.gittapolak.com

Danielle Drijfhout

Danielle Drijfhout

Ik ben Danielle Nienkemper.

In mijn atelier creëer ik kleine kunstvoorwerpen van natuurlijke, oude of 2e hands materialen gemaakt.
De rode draad in mijn werk: Van bestaande dingen iets nieuws maken en een andere functie geven, met aandacht voor symboliek en spiritualiteit, balans en kleurcompositie.

Wensbuisjes

De wensbuisjes zijn glazen buisjes die ik vul met onder andere dingen die ik vind in de natuur. Ik stel ze intuïtief samen, elk onderdeel wordt zorgvuldig en bewust gekozen. Ze kunnen gebruikt worden als talisman, of ter nagedachtenis.

Bij het wensbuisje zit een kaartje van groeipapier: Handgeschept papier van bloemenzaadjes. Op het kaartje kan je je intentie of wens schrijven die dan tot leven komt. Op die manier gaat er iets uit de natuur weer terug in de natuur, en is de cirkel rond.

Wensbuisje is een pakketje dat bestaat uit een kartonnen schuifdoosje, een glazen buisje met houdertje, en een kaartje van groeipapier met drie verschillende teksten.

Hangers

De hangers zijn gemaakt van epoxy die gegoten is in een houten ring met een element van de natuur er in verwerkt. De hanger hangt aan een zijden koordje.

STUDIO VONKJE

Studio Vonkje

Begin 2020 ben ik in mijn tiny house met de naam Vonkje gaan wonen. Hier leef ik veel meer buiten in de natuur en kom daar veel materialen tegen die ik verwerk tot creaties. Studio Vonkje creëert en verbindt met aarde. Weven, vlechten, touw maken, houtsnijden, papier-maché zijn technieken die ik graag gebruik. Om mensen ook meer natuur te laten ervaren geef ik o.a. workshops in mijn tiny house.

Mijn creaties deel ik op Instagram (@janneke.luthien) en een website is in de maak.

Chiel Kuijl

Chiel Kuijl

Stromen
De natuur is geen object, plaats of wezen, het is een gebeurtenis, een stroom, een continu proces. Het is overal om ons heen, altijd. De natuur bestaat uit microscopisch kleine onderdelen die onderling verbonden zijn met grotere ketens van onderdelen, onderling verbonden met grotere ketens van onderdelen. Atomen maken DNA maken cellen maken lichamen maken gemeenschappen. De natuur gedraagt zich in de tijd als een voortdurende stroom.

Groei
Mijn werk groeit als de natuur met zijn eigen regels en gedrag. Het ontwikkelt zich als een wortelstok: een centrum van waaruit uitlopers groeien die weer nieuwe centra maken.

Ruimte
Mijn werk bestaat uit verbindingen in en om de ruimte. Mijn zoektocht gaat over ruimte. Ruimte is het grote niets dat we om ons heen kunnen voelen, maar dat pas zichtbaar wordt als iets daadwerkelijk ruimte inneemt.

Beweging
Alles om ons heen wordt door de zwaartekracht naar de aarde getrokken. Door objecten in de ruimte te hangen, wordt de invloed van de zwaartekracht weggenomen. Hierdoor wordt de context van het object gewijzigd.
Losgebroken van de grond geven ze zich over aan de golven die schijnbaar onvoorspelbaar door de ruimte bewegen. Snel verspreidt de beweging zich naar alle grenzen en kaatst dan terug. Ze lijken te worden geabsorbeerd, maar verschijnen altijd later ergens anders.

Pien van Schaijk

Pien van Schaijk

Gedeeltelijk opgegroeid in de bossen op de Veluwe was ik als kind omringd door de natuur. Van jongst af aan voelde ik een diepe verbondenheid met, en liefde voor die natuur. Zij is voor mij van jongst af aan mijn bron van inspiratie. Als kind verzamelde ik overal takjes, steentjes, mos etc. en maakte daarmee mijn eerste “kunstwerken”.

Mijn creatieve geest heb ik voornamelijk geërfd van mijn vaders kant. Als kind opgroeiend tussen kunstschilders, dansers, musici en beeldhouwers nam ik mijn eigen creativiteit echter lange tijd niet serieus. Ik gaf er een draai aan door muziek- en theaterwetenschappen te gaan studeren in Groningen. Ik werkte als toneelknecht in de stadsschouwburg en deed daar kennis op die ik later gebruikte voor het ontwerpen en bouwen van decors voor diverse gezelschappen. Na mijn studie deed ik een aantal cursussen beeldhouwen in Frankrijk. Dit vond ik zo fijn dat ik daarna een opleiding beeldhouwen deed in Nederland.

Door een zware rugblessure werd het beeldhouwen voor mij echter te zwaar. Om toch uiting te kunnen geven aan mijn creativiteit en mijn diepe liefde voor de natuur onderzocht ik diverse andere kunstvormen en -technieken (o.a. schilderen, fotografie en zilversmeden) in de hoop daarin een geschikt medium te vinden. Het is echter de natuur zélf die de juiste materialen elke keer letterlijk op mijn pad legt. In, in het bos of op het strand gevonden, stukken hout, schors en stenen zie ik beelden die erom vragen onthuld te worden. Meestal zijn dat dierfiguren.

Vorig jaar vond ik in het natvilten met wol een nieuw medium waarin ik mijn inspiratie zowel op het platte vlak als in 3D kan uitdrukken. Het is een medium met oneindige mogelijkheden dat mij uitdaagt om al spelend en combinerend met allerlei andere natuurlijke materialen als zijde, linnen, vlas, maar ook bijvoorbeeld hout steeds opnieuw en verder te creëren en te onderzoeken!

Gerdina Nijenhuis

Lisa Nijenhuis

Ik ben Lisa Nijenhuis of eigenlijk heet ik Gerdina. Vernoemd naar mijn oma Gerda maar iedereen noemt me Lisa. Ik ben een kunstenares en een IJsselvrouw.

Toen ik in 2018 terug verhuisde naar mijn ouderlijk dorp leerde ik dat al voor zeker zeven generaties mijn voorouders langs de IJssel wonen; in en rondom het dorp waar ikzelf nu, weer, woon. In het landschap dat ik eerder enorm saai en vlak vond, vind ik nu de verbinding die ik zo miste. De IJssel leert me dat we allemaal onderdeel zijn van de natuur en dit wakkerde sterk het verlangen in mij aan om met mijn natuurlijke leefomgeving mee te gaan creëren.

Met mijn creaties wil ik delen en mijn onderdeel doen in het helpen herinneren en herontdekken dat we allemaal onderdeel zijn van de natuur d.m.v. helen door te creëren en voorouderlijke wijsheid.